Балчик

Хотели БалчикБезспорно един от най-красивите крайбрежни градове в България е Балчик. Разположен е между приказни, романтични бели хълмове, а къщите са наредени амфитеатрално. Това именно придава неповторимо поетично очарование на малкото градче. От древността до наши дни Балчик неизменно е притегателна сила за поети, писатели, художници, изобщо за творческата интелигенция в България. В Балчик все още витае духът на тракийското селище Круни и древногръцкия Дионисополис. В своята история приказният градец познава времена на възход, но и на упадък. От преуспяващ търговски център на Добруджа се превръща в едва препитаващ се с лозарство земеделски район. Малцина знаят, че румънските семейства Сатмаре и Сторк са духовните „възродители “ на Балчик.

Техните разкази за това „райско“ кътче предизвикват любопитството на румънската интелигенция и на самата кралица Мария. И така през 1924 година е изграден дворецът – архитектурно – парков комплекс, който заедно с университетската ботаническа градина, е визитната картичка на града. В него по неповторим начин са съчетани готически, ориенталски, румънски и български елементи. Той оказва изключително въздействие върху всеки посетител. Пропит е с мистика, витаят разкази за приказна, споделена любов… Природата е уникална и предразполага към размисъл и уединение… А и как иначе? Нали тук, в лятната резиденция, Мария е пожелала да погребат сърцето и… Днес Балчик е една от туристическите атракции в страната и любимо място за отдих на туристи с по-романтична настройка, въпреки оскъдния си плаж. Румънските туристи неизменно го посещават, за да видят любимия дворец на историческата кралица…

Няма летовник от близките туристически центрове като Албена, Златните пясъци, Кранево, Варна, който да не пожелае да го посети и разгледа. Затова в тези курорти има добре организиран и редовен транспорт за посещение на градчето. Тази услуга предоставят на частни начала и повечето малки и големи хотели от близките курорти. Парадизо в Кранево също организира за желаещите тази услуга. Крайбрежната алея от рибарския пристан до Двореца е любимо място за разходка както за местните жители, така и за хилядите посетители през лятото. На тази алея са разположени множество ресторантчета, в които се предлагат традиционни и рибни ястия. В Балчик има добре уреден транспорт, банки, медицинско обслужване, Бърза помощ, зъболекарски услуги и офиси на основните мобилни оператори.

Comments are closed.